Princip Česká pošta

30. 03. 2023 12:03:02
Proč krachují státní podniky? Proč selhávají státní firmy i v oborech, kde nová konkurence našla příležitost k dobrému byznysu? A proč se nejvíce krade všude tam, kde jde o státní zakázky nebo má dohled stát? Jednoduchá odpověď.

Vedení těchto firem a organizací totiž nemá vůbec žádnou odpovědnost a nespravují své peníze a své firmy. Určitě někdo namítne, že to není pravda, že mají odpovědnost velkou. Ale nikoliv formální. Kolik asi stálo celé vedení České pošty a Českých drah na platech a odměnách... Myslím, že to budou stovky milionů za pár let. A toto profesionální vedení dokázalo dotáhnout třeba poštu ke krachu a to i v situaci, kdy stát doplácel miliardové ztráty a všichni asi víme, že služby a pověst pošty šly hodně do háje.

Neustálé zdražování a souběžně zhoršování kvality služeb, zatímco hned vedle vesele budovala svůj byznys Zásilkovna. Rychlá, bez socialistické administrativy a za opravdu úplně jinou cenu.

V době QR a čárkových kódů, dámy přeťukávají data do prehistorických pc na poště, software podoby T602 a hledání balíků uprostřed obrovské hromady v prádelních koších hned vedle pracovního stolu. Česká pošta 21.století.

Který manažer by něco takového dopustil? A do tohoto chaosu a deprese vám „milé“ dámy s radostí člověka, který ví, že je to až úchylné, ale je to nařízené, nabízí přes okýnko současně losy a životní pojištění... To byl tah manažerů k záchraně pošty. V době, kdy jsem u jiných zásilkových služeb zadal v mobilu jednou adresu a jméno příjemce a pak už i v malé trafice vše proběhlo během dvou vteřin. Odeslání i přijetí. Za poloviční cenu.

Ano, tak schopné bylo vedení České pošty. Za milion měsíčně, plus odměny.

Platy dam u přepážek byly stále socialistické, stejně tak i jejich tempo, služby a mnohdy i chování.

Až vznikl vtip, že nová služba v levnějším tarifu České pošty je balík, který si vyzvednete přímo u odesílatele.

České dráhy jsou vlastně totéž. Než přišla konkurence, mohli si dělat, co chtěli. Od té doby se významně posunuli. Na dráze máte jednu jistotu. 80% spojů nepřijede včas. Důvodů jsou stovky, ale spolehnout se na jízdní řád je nesmysl. Pokud po cestě přestupujete, automaticky počítáme 20 minut rezervu v lepších případech. Takže cestování typu Indie. Dneska to někdy pojede.

Systém slev na dráze by mne též zajímal. Spíše jde o nějakou logickou únikovku. Každý jede za jinou cenu, podle toho, na co v systému slev přijde. A rozdíly jsou v desítkách procent.

Jinak pokladní jsou podobně milé jako na poště. Otravuji kupováním lístku. Raději už jen elektronicky. Ale možná to chování má za cíl, aby lidé k přepážkám radši vůbec nechodili. Pak tato strategie na mne funguje.

A další vše, co je státní, včetně našich státních zastupitelů.

Hlavní krédo. Z cizího krev neteče.

Politici nás zachraňují z našich peněz, zatímco oni si z rozpočtů odklánějí do sejfů drobné.

Vláda se chlubí záchranou lidí ze sousedních zemí. Ale to nejsou peníze vlády. To jsou naše peníze. My pomáháme. Ať už dobrovolně či musíme, ale pomáhají lidé ze svých peněz.

Pan Fiala není hrdina. Je to naparující se kouhoutek, který si rozhodl, že bude hodně přející za naše peníze. (Nemám nejmenší problém s pomocí Ukrajině, ale nedělá to pan Fiala, ale 10 milionů Čechů).

Jiné než státní, tedy naše peníze, tu nerozdávají.

Krásný argument, že platy politiků jsou drobné pro státní rozpočet.

To jsou, ale přece není možné, aby v duchu této zvrácené argumentace si politici přidávali a milionovým skupinám brali.

Před volbami se prsí, že jsou zde jako služba veřejnosti. Tak pak nechápu, jak je možné, že si služebník určuje svůj plat. To přece není normální. A chudák si ze zákona snížit plat nemůže, zatímco retroaktivně změnit uzákoněnou valorizaci může.

Ať dostanou totéž, co jiní státní úředníci. 130% průměrného platu. A bude po služebnících.

Pokud spravujete státní majetek a nemáte žádnou formální odpovědnost, proč byste se měli snažit něco šetřit. Z cizího krev neteče.

U zakázek, které platí stát vyletí okamžitě cena o desítky procent.

10 milionů blbců se na to složí. V této filozofii je pak všechno levné. Tu deset milionů. Tu jedna miliarda. Samé drobné. Jen to hlavně ale nesčítejte, nebo přijdete na tu šílenou částku, kvůli které není na penze lidí, kteří celý život odváděli peníze do tohoto systému. Ze kterého se státně krade.

Vrcholní politici mají pouze politickou odpovědnost a ta je k smíchu.

Minulý pan prezident si udělal se svou partou z hradu dojnou krávu, zajistil spoustu svých kamarádů a rodinných příslušníků. A dojdeme někdy spravedlnosti?

Samozřejmě že ne. Už je pryč. Už si užívá a směje se, jak využil státní systém, nastavený pro mocné.

Mocné, nikoliv schopné.

Dokud nebudou politici a státní aparátčíci skutečně v roli hlídaných služebníků s jasnou hmotnou odpovědností, bude se tu krást ze státního i nadále. A dnes již za bílého dne a za hlasitého chrochtání nenažraných státních podvodníků.

Zkuste naplnit cedník vodou. Co politik, to jedna dírka...

A jak říkal Karel Kryl: „Politikům se nevěří, ti se mají hlídat.“

A já jdu zase hákovat, ať se u koryt mají dobře.

Autor: Pavel Rampas | čtvrtek 30.3.2023 12:03 | karma článku: 31.65 | přečteno: 815x

Další články blogera

Pavel Rampas

Formativní hodnocení ve školách. Na prvním stupni ZŠ???

Budeme mít někdy ve vedení školství nějaké skutečné odborníky? Budeme mít konečně ministra či ministryni školství, kteří chtějí nebo vědí, jak měnit školství k lepšímu?

16.4.2023 v 15:05 | Karma článku: 12.22 | Přečteno: 352 |

Pavel Rampas

Vážený pane Bachu z MOV, okamžitě odstupte

To, co předvádí vedení MOV je donebevolající zhůvěřilost. Olympiáda by měla být o vyšších principech a o těch se vám ani nezdálo... Vy jste snad ještě horší než FIFA a to už je co říci.

9.2.2023 v 16:13 | Karma článku: 20.60 | Přečteno: 385 |

Pavel Rampas

Profesní etický kodex pro pedagogické pracovníky

Když jsem to poprvé slyšel, že se něco podobného chystá, jednak jsem nevěřil svým uším a hlavně mne zajímalo, co a s jakým záměrem z toho vznikne. A vznikl tak nádherný paskvil a nesmyslný nástroj, že až hanba.

9.12.2022 v 11:21 | Karma článku: 33.88 | Přečteno: 832 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 647 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 2262 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1163

někdo, kdo se mnohdy ztrácí v absurditách "Matrixu" současné doby

nepíši pravdu, jen o svém náhledu, který se docela jistě může rozcházet s tím vaším...

u článků neotevírám diskuze, protože se nejedná o prostor k diskuzi, ale o prostor pro odsuzování, osobní napadání a radikalizaci v útočení

respektuji, že máte jiný (opačný) názor, tak si ho zformulujte a napište taky celý blog, já si ho přečtu a zamyslím se nad vaším názorem...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...